Kako da naručim/pošaljem pismo od Deda Mraza?

Potrebno je da, na ovom sajtu, popunite obrazac za kreiranjei naručivanje pisma.
Klikom ovde ili na veliko crveno dugme na početnoj stranici sajta krećete u proces kreiranja pisma u tri ipo koraka. 


Za koliko dana stiže pismo?

Ukoliko pismo naručite brzom poštom sa opcijom plaćanja pouzećem (najbrža moguća varijanta) možete da ga očekujete u roku od dva radna dana (subota i nedelja se smatraju neradnim danima).

Ukoliko pismo naručite tako da stigne običnom poštanskom pošiljkom, rok za isporuku je do pet radnih dana u urbanim sredinama, ne računajući subotu i nedelju, a jedini način plaćanja je unapred na račun (uplatnicom na šalteru, ebankingom ili platnom karticom).
U ovom slučaju najbrži način je plaćanje karicom ili ebankingom iz razloga što na taj način novac praktično odmah dospeva na naš račun, a Vaše pismo staje u red za obradu i slanje.
Ovako poslato pismo obično stigne za nekoliko radnih dana u regularnim uslovima. Pisma se šalju (predaju Pošti) svakog radnog dana do 12:00h a to znači da će Vaše pismo biti spremno za slanje narednog dana nakon Vaše uplate naknade za slanje pisma (osim ako ste naručivanje i plaćanje izvršli pre 10:00 časova).
Takođe, vodite računa i o činjenici da pisma u poštanskom saobraćaju na teritoriji cele Srbije putuju u proseku tri do četiri dana.

Ukoliko pismo putuje u inostranstvo ili zemlje regiona, očekivano vreme prenosa je od 6 dana do 9 dana. Navedeni podaci predstavljaju očekivano vreme prenosa i uručenja pošiljaka. U očekivano vreme prenosa ne računaju se dan prijema pošiljke, subota, nedelja te dani državnih i verskih praznika koji se praznuju neradno kako u Republici Srbiji, tako i u odredišnoj državi.
U očekivano vreme prenosa ne ulazi i vreme eventualnog zadržavanja pošiljke na carini.Može li pismo da se preuzme lično kod Deda Mraza?


Može! Samo vodite računa o činjenici da je naše radno vreme od 08:00 do 15:00h radnim danima (subotom, nedeljom i praznikom ne radimo). 
U slučaju da želite lično preuzimanje, takođe je neophodno da izvršite naručivanje usluge na ovom sajtu. Izaberite način plaćanja uplatnicom ali je ne morate plaćati unapred obzirom da, ukoliko plaćate kod nas, odbićemo Vam poštarinu.
Za lično preuzimanje, neophodna je najava telefonom na 063 370 427 kako bismo Vam pripremili pismo.
Nemojte dovoditi decu u nadi da će Videti Deda Mraza. Naprotiv, u pitanju je klasičan kancelarijski prostor koji bi deci mogao da razbije sve iluzije o Deda Mrazu.
Nalazimo se u Beogradu, u Makenzijevoj ulici br 32 (U blizini trga Slavija, a prekoputa uprave Komunalne milicije).


Koliko košta pismo od Deda Mraza?

Cena usluge slanja pisma običnom poštanskom pošiljkom iznosi 590 RSD, a dostava je besplatna (obična poštanska pošiljka).
Takođe, postoji i opcija da izaberete drugačiji način slanja pošiljke – Post Express usluga „Danas za sutra“.

Ukoliko se odlučite za opciju slanja brzom poštom, cena pisma se uvećava za dodatne i troškove poštarine i iznosiće ukupno 860,00 RSD.

Ukoliko odaberete opciju isporuke pouzećem (brza pošta + plaćanje gotovinom donosiocu), cena pisma će iznositi 900,00 RSD

Video priča Deda Mraza je opciona usluga koju možete da pridodate uz pismo (prilikom naručivanja) i ona košta dodatnih 890,00 RSD. 

Video priču Deda Mraza nije moguće naručiti samostalno (bez pisma Deda Mraza). 

Dodatni paket usluga koji podrazumeva:

- Bometrijski digitalni sertifikat koji potvrđuje visok stepen poslušnosti i dobrote vašeg deteta;

- Audio poruku irvasa Rudolfa (rika) s pisanim tumačenjem iste od strane patuljka Haralampija Žutobradića;

- "Elf on the Shelf" - sedam pisanih poruka vilenjaka Pere koji te prati;

- Štampani Sertifikat sa suvim žigom;

- Listing tj. Izvod iz konačnog spiska dobre dece Srbije i

- Izgubljenu letačko-vozačku dozvolu Deda Mraza


Dodatni paket usluga košta dodatnih 990 RSD. (U navedenu cenu ulaze sve iznad nabrojane stavke tj. izobilje dodatnih materijala izuzetno bogatih sadržajem i kreativnošću).Šta ako moje pismo ne stigne?

Pisma naručena kao obične poštanske pošiljke se šalju klasičnom poštom (JP Pošta Srbije) te stoga, uprkos veoma dobroj organizaciji i dobrom funkcionisanju poštanskog saobraćaja u Srbiji, postoji minimalna mogućnost da poštanska pošiljka zakasni ili uopšte ne prispe na odredište.

Mi smatramo da pismo treba da stigne maksimalno za pet radnih dana te, ako pismo nije stiglo u tom roku realizujemo reklamaciju. U dogovoru sa Vama, šaljemo Vam novo pismo o našem trošku ali ovog puta pod pratnjom kako bismo bili sigurni u uspeh ponovnog slanja.
Molimo, ukoliko niste sigurni, proverite ispravnost svoje adrese (ovde).

U slučaju da ni drugi pokušaj slanja pisma s uslugom praćenja ne uspe, garantujemo lak i brz povraćaj novca.

Ukoliko ste, pak poručili uslugu slanja brzom poštom, Vreme isporuke je najčešće "Danas za sutra". U tom slučaju mi isporučujemo pismo službi "Post Express" jedan radni dan nakon što ste izvršili uplatu (pod uslovom da ste uplatu izvršili do 16:00h. Dakle "Danas za sutra" se računa od datuma prijema sredstava na naš račun. Takođe, uprkos Poštinoj garanciji, "Danas za sutra" funkcioniše samo u većim mestima i gradovima gde služba "Post Express" poštu dostavlja svakodnevno.

Ukoliko ste izabrali isporuku brzom poštom, a način plaćanja pouzećem, isporuku očekujte u roku od dva dana kurirskom službom Post Express.


Kada je najbolje da naručim/pošaljem pismo?

Poenta je da pismo stigne što ranije. Ono nije novogodišnji poklon i deo paketića već najava svega toga od strane Deda Mraza, te nema naročitog smisla ako ga dete dobije 31. decembra.
Deda Mrazovo pismo treba da kod deteta izazove specifičan osećaj verovanja u Deda Mraza, išekivanja, preispitivanja sopstvenog ponašanja (zašto je Deda Mraz u pismu napisao da sam bio dobar) i sl. Time što će pismo stići relativno kasno, tek neki dan pre Deda Mraza, detetu skraćujete doživljaje i utiske i povećavate mogućnost da pismo „zakasni“ tj. stigne posle Deda Mraza (zbog tradicionalnih Novogodišnjih gužvi u poštanskom saobraćaju) i da zbog toga čarolija bude uništena.
Suština je da iščekivanje  Deda Mraza i Nove godine bude jednako lepo kao i njihov dolazak.


Kako da naručim pismo ako imam više dece?

Pisma na našem servisu su, načelno, namenjena pojedincima a ne grupi (svako pismo je uvek u jednini) ali, u narednom koraku, nakon što popunite pismo u jednini, imaćete priliku da revidirate njegov kompletan tekst. Tom prilikom možete sami da ga prepravite kako god želite.
Ipak, vodite računa da, ako ovo radite, morate da pažljivo pročitate i korigujete ceo tekst (i, potom, obavezno kliknete na dugme"sačuvaj izmene").

Međutim, i pored ove mogućnosti, razmislite da za svako dete, ipak, naručite posebno pismo jer ona su uvek drugačija (sistem Vas prepoznaje po IP adresi ili sesiji i uvek Vam nudi drugačiji osnovni tekst pisma). Razlog ovome je karakter Deda Mraza koji i poklone donosi svakom detetu pojedinačno. Svako dete je posebno i zaslužuje posebnu Deda Mrazovu pažnju.
U pismu se Deda Mraz obraća detetu lično, po imenu. Navodi njegove lične vrline i dobra dela za koje je dete zaslužno (to baš i nije moguće u slučaju grupe) kao i dečje želje koje će Deda Mraz ostvariti u obliku poklona ispod jelke.

Drugi razlog zašto biste trebali za svako dete da naručite zasebno pismo jeste video poruka Deda Mraza koju, ukoliko želite i nju da naručite, ne možete da je prilagodite (snimljena je u jednini i kreirana s personalizacijama za jedno dete). Takođe, u sistemu imamo više različitih tipova video poruka (sa drugačijom radnjom i scenarijem) tako da, ne brinite, video poruke, takođe, neće biti iste.Kako da pisma i video poruke koje naručujem za svoju decu budu različita?

Kako bi rešili problem roditelja koji imaju dvoje ili više dece, kreirali smo više različitih tipova pisama, kako dvoje ili više dece ne bi dobili isti osnovni tekst pisma, međutim, svi oni koji poručuju samo jedno pismo za jedno dete nemaju mogućnost izbora među različitim šablonima pisama.

Naručilac, pošto izvrši porudžbinu jednog pisma tek, na kraju tog procesa, ima priliku kliknuti na dugme na kojem piše „Poručite drugo, drugačije pismo...“ i tako dalje.
Jedino o čemu poručioci moraju da vode računa je da porudžbinu više tipova pisama moraju izvršiti serijski, jedno za drugim. Dakle, mora se voditi računa da ne istekne dvadesetominutna sesija jer će u tom slučaju sistem opet krenuti od prvog tipa pisma.

Isto je i sa video porukama Deda Mraza.Čemu služi ono što liči na QR kôd, a nije QR kôd, u zaglavlju svakog Deda Mrazovog pisma?

Od prošle sezone SVA Deda Mrazova pisma, u svom zaglavlju, imaju ovaj posebno interesantan enigmatski vidžet koji, iako liči na QR kod – a on to nije, ali ga jeste potrebno „dekodirati“.

U pitanju je ztv „Tilt to read“ vidžet u kome se nalaze „skriveni“ detetovi (adresni) podaci. Biće jako interesantno naći način kako da pročitate šta piše u vidžetu. Pustite dete (ukoliko je dovoljno veliko da ume da čita) da se pomuči (to su „slatke muke“), a suština je, odaćemo Vam, da list papira pogledate pod jako oštrim uglom, npr iz pravca Deda Mrazovog  potpisa, i uočićete tekst pohvale, imena i prezimena deteta. Zatim, ako zarotirate papir za 90 stepeni i opet pogledate iz oštrog ugla, uočićete svoju tj. detetovu adresu.
Ako i dalje ne ide, u Google ukucajte „Tilt to read“ pa će Vam se samo kasti :)Čemu služe QR kôdovi u zaglavlju Deda Mrazovog pisma?!

Ukoliko uz pismo naručite i neku od dodatnih usluga koje se dostavljaju linkom (npr. video poruka Deda Mraza ili Biometrijski digitalni sertifikat kojim se potvrđuje jako visok stepen „dobrote“ Vašeg deteta), u QR kodu (ili kodovima) nalaziće se linkovi za prikaz istih.

Zamislite taj trenutak kada nakon što jenja ushićenje i uzbuđenje vezano za činjenicu da mu/joj je pisao Deda Mraz, usledi još jedno (ili dva) slična.

Mudro sa ovim! Pravite se i Vi naivni da ne znate čemu služe ti QR kodovi i na taj način produžite radost i veselje. Verujte nam, biće mnogo interesantnije ako dete tek sutradan ili nakon par dana sazna da mu je Deda Mraz poslao i video poruku ili još nešto. Ako dete u momentu prezatrpate gomilom informacija i materijala, biće utoliko više zbunjeno. Pustite ga da uživa danima, a ako naručite i tzv. „Dodatni paket usluga“ imaćete toliko mnogo različitih i zanimljivih fora i materijala da ćete doslovno dve nedelje, svakoga dana, imati po jedno iznenađenje od Deda Mraza ili nekog njegovog pomoćnika-vilenjaka, za svoje dete! Biće ovo najuzbudljiviji zimski praznici ikada!


Evo kako izgleda Deda Mrazova video poruka:

Dobijam li i CD disk?!

Ne, CD / DVD tehnologija je odavno zastarela i prevaziđena. Realno, da li biste uopšte imali gde da stavite CD, a svakako će najveći broj pregleda ovog videa biti na mobilnom telefonu koji nema fioku za CD.

Video se isporučuje linkom koji se nalazi u QR kodu koji je odštampan u zaglavlju pisma. Dakle, u koverti sa pismom, a ne u emailu kao što je to bio slučaj do prošle sezone kada QR tehnologija nije bila toliko odomaćena (danas QR kod dobijete na računu svaki put kada odete u prodavnicu, ali razlika između naših QR kodova i onih na fiskalnim računima je u tome što su naši veoma lako čitljivi).
A čemu služi hologram na poleđini pisma Deda Mraza?

Hologramima se štite originali i poenta je da se njima stvori razlika između originala i kopije ali, baška to! Hologram je tu, pre svega, da bi deci bio zanimljiv, a morate priznati da njegova 3D dubina jeste interesantna kao i njegov sjaj. Jedan mali Matej je svom tati objašnjavao kako „Deda Mraz ima specijalne bojice kojima je obojio ovo parčence pisma, a kakve inače ne postoje...“ Zamislite samo njegov doživljaj ovog sićušnog detalja koji ne čini ni 0,5% ukupnih impresija koje stižu u toj „čarobnoj“ koverti!
A kako čarolija miriše?!

Šta, kao niste znali da svaka čarolija, osim što svetluca, i miriše?! - Svašta!

Evo ovako: Na poleđini svake koverte svakog Deda Mrazovog pisma se nalazi mirisna vinjeta koja pismu Deda Mraza daje poseban, mirisni ton i jednu sasvim novu dimenziju!

Znate onaj miris bakinih novogodišnjih medenjaka što bude one najlepše uspomene iz detinjstva... To je neki „jestiv“ miris marcipana, cimeta, pomorandže, meda, pa čak i borovih iglica tamo negde u dalekoj pozadini... Vežbajte svoje čulo mirisa, a sličica na vinjeti će Vam pomoći da i vizuelnom asocijacijom doprete do svih mirisnih nota parfema „Christmas“ kojim je vinjeta namirisana.

Uživajte u ovoj mirisnoj čaroliji. Vinjeta nije tu samo da bi mirisala već da biste taj miris odgonetnuli i kako bi u detetovoj memoriji stvorio trajan utisak tako da, kada god u životu oseti miris novogodišnjih medenjaka, evocira lepu i dragu uspomenu iz detinjstva: „Znate ono kad mi je Deda Mraz poslao pismo“ :)

Zašto je pismo Deda Mraza čipovano?


Kada na pismu Deda Mraza uočite pravi-pravcati čip, ostaćete sasvim zbunjeni i pomislićete da nismo normalni! Ali, baš to smo i hteli! Želimo da Vas zbunimo i ostavimo bez teksta!

Da bi postojanje tog čipa imalo smisla, morate da „pročitate“ sadržaj tog čipa, a znamo da bar polovina Vas nema ni ideju kako bi to mogao da uradi! :)


Cilj nam je da zbunimo Vas roditelje, a da decu naučimo korišćenju savremenih tehnologija koje će, uskoro, biti sastavni deo njihovog života, počev od odlaska u prodavnicu...

U pitanju je tzv. NFC / RFID čip koji služi za očitavanje biometrijskog digitalnog sertifikata kojim vilenjaci i Deda Mraz garantuju visok stepen dobrote Vašeg deteta!


Znate onu foru kad, ako ste se vakcinisali protiv kovida, sa E-uprave možete da skinete svoj „Zeleni pasoš“ koji vam je garancija za nešto, pa s njim možete i u avion i sl. Dakle, isto to s tim što je ovaj „Digitalni sertifikat“ mnogo lepši i interesantniji i u njemu, bogme, piše svašta... A da biste ga videli potrebno je da na svom pametnom telefonu ili tabletu (ako već nije) jednostavno uključite NFC čitač (ima ga svaki pametni telefon koga, opet, ima svako bar po jedan u kući), zatim, prislonite poleđinu telefona na pismo Deda Mraza (na čip) i na ekranu telefona će se „dogoditi čarolija“ – prikazaće se digitalni sertifikat sa sve Deda Mrazovim biometrijskim digitalnim potpisom, a u kom će pisati svašta-nešta u čemu će se Vaše dete, itekako, prepoznati! :)


PAŽNJA! Pismo Deda Mraza će imati čip samo ako ste uz njega naručili i tzv. Dodatni paket usluga koji, uz sve one ostale materijale poput, sedam porukica Vilenjaka Pere, audio poruke itvasa Rudolfa, listinga tj. izvoda iz spiska dobre dece i sl., sadrži i Digitalni sertifikat.
U kovertu sa pismom Deda Mraza, osim čarolije, može da stane i prava-pravcata jelenska rika!


A jeste li znali za onu foru sa rikom irvasa Rudolfa koja će stići u koverti sa pismom Deda Mraza?

Da, u tu „čarobnu kovertu“ koja stiže klasičnom poštom, može da stigne i pravo-pravcato rikanje irvasa!

Da biste čuli irvasovu riku koja, tek da znate, nije prosto rikanje već poruka za Vaše dete, ali na nemuštom jeziku irvasa, biće Vam potreban mobilni telefon sa kamerom kojom ćete skenirati QR kod sa audio porukom. Da, znamo da nećete razumeti šta Vam irvas riče, ali zato je tu vilenjak Haralampije Žutobradić koji ume da tumači „jezik“ ovih životinja i koji će Vam na parčetu 'artije ispisati sve što je irvas Rudolf  'teo sa vam kaže. Ali, avaj, tu „mukama“ nije kraj. Vilenjak Žutobradić govori samo prastari oblik torlačkog-srpskog pa ćete i njegovo „pisanije“ morati da tumačite. Srećom, torlački je, kud-i-kamo, razumljiviji od rikanja irvasa :)Međutim, pošto su svi Deda Mrazovi pomoćnici jako dobri, i gledaju kako da na sve moguće načine ugode deci, još jedan dobri patuljak, po imenu Bobocki-Bjelobrk Lukijan, vam šalje i prevode Žutobradićevog tumačenja sa torlačkog na štokavski :))


Sva ova „dokumenta“ uključujući i Žutobradićevo originalno tumačenje i Bjelobrkov prevod, biće „uheftani“ jemstvenikom, zapečaćeni voštanim pečatom te potpisima i žigovima koji potvrđuju autentičnost. Nema šale! Vilenjaci i patuljci su ozbiljni likovi!

A kako do ove zanimljive fore sa rikanjem irvasa Rudolfa?  Jednostavno, samo uz pismo Deda Mraza naručite i „Dodatni paket usluga“ u kome se pored svega onoga nalazi i irvasovo rikanje sa tumačenjem i prevodima.


Tek da znate, ovo ni nije najjača fora iz dodatnog paketa usluga. Biće tu još i „Elf on thhe shelf“ zezancija (sedam porukica vilenjaka Pere) i hi-tech Biometrijhski digitalni sertifikat za Vaše dete koji je, sam po sebi, ozbiljna tehničko-tehnološka novotarija oko koga ćete morati ooOOooOozbiljno da se zabavite dok ne dekodirate čip i tajnu lozinku za koju će Vam trebati i onaj „password decoder“ koji će, takođe, biti u koverti.


Fore i fazoni iz „dodatnog paketa“ su nam mnoooOOooOOOoogo jaki, a cena koju ćete za sve to trebati da doplatite je 990 RSD. Razumećete, nije jeftino, ali nije ni skupo jer, nema čega sve tu nema :)A šta je "ono" u zaglavlju?


To je „Pletenica“ – Danas sasvim retka zagonetka! (enigmatska)


Deda mrazovi patuljci i volenjaci je zovu i „Tilt to read widget“, a njome ukrašavaju zaglavlje svakog Deda Mrazovog pisma, a „tajna“ ove pletenice je u tome što je personalizovana pohvalom, imenom i prezimenom, te adresom Vašeg deteta!

Doživite je kao zabavnu igru detekcije. Posmatrajući pletenicu „golim okom“ zaista je preteško, ili čak nemoguće, odgonetnuti njen sadržaj ili poruku.

Neka se Vaše dete zabavi istražujući načine kako da uoči tekst svog imena i adrese. To je vrsta zabave kakvu današnja deca nemaju priliku da imaju, ali roditelji zasigurno znaju kako se ona rešava, osim ako su baš mladi – u tom slučaju pitati bake ili deke za pomoć!

Za neupućene, „Tilt to read“  vidžet / „pletenica“ se „dešifruje“ tako što jako iskosite papir i pogledate grafiku iz veoma oštrog ugla.

Nekad se ovo crtalo rapidografima, tušem na hameru, pa se snimalo repro-kamerom te odlazilo u štampu iz koje je izlazilo na recikliranom papiru ondašnjih popularnih enigmatskih magazina.

Napomena: Svako pismo sadrži „Tilt to read“ vidžet


Pogledajte na sliku iznad iz pravca konektora za punjač (ako ovo gledate na mobilnom telefonu), a zatim rotirajte uređaj, horizontalno, u pravcu skazaljke na satu, i razotkrićete tajnu koju nosu adresni vidžet – pletenica

Znamo da će se deci ovo dopasti (svima se dopada), pa Vam ovde dajemo još jednu, jednako zanimljivu :)

„Printskrinujte“ ekran (ili preuzmite sliku) i nastavite da se zabavljate (na ekranu) :)


Šta kada nije sezona Deda Mraza?

Ukoliko Vam se ideja dopada, a novogodišnji i božićni praznici nisu ni blizu, možda je šrilika da Zubić vila spasi stvar svojom magijom :)
Iz naše kuće, preporučujemo vam Viliski novčić i pismo Zubić vile. Koncept je vrlo sličan, a efekat koji iznenađenje Zubić vile proizvodi jednak je efektu koji proizvodi pismo Deda Mraza.