Šta sve može da se nađe u zaglavlju, futeru, poleđini i koverti pisma Deda Mraza


„Tilt to read“ vidžet

Ovo je svojevrsna „zagonetka“ koju dete (eventualno uz Vašu pomoć) treba da detektuje

. „Tilt to read“ vidžet shvatite kao zabavnu enigmatsku „igru“. Neka se dete zabavi istražujući načine kako da uoči tekst svog imena i adrese.

Za neupućene, „Tilt to read“  vidžet se „dešifruje“ tako što maksimalo iskosite papir i pogledate grafiku iz veoma oštrog ugla.

Napomena: Svako pismo sadrži „Tilt to read“ vidžet

Pogledajte na sliku iznad iz pravca konektora za punjač na ovom mobilnom telefonu (ukoliko sve ovo gledate preko mobilnog), a zatim okrenite uređaj za 90 stepeni horizontalno, i razotkrićete tajnu koju nosu adresni vidget-code


QR kôdovi u zaglavlju pisma

Napomena: QR kôd u zaglavlju imaju samo ona pisma uz koje je naručena i video poruka Deda Mraza i/ili Dodatni paket usluga. Dakle, ukoliko niste naručili i video uz pismo, pismo neće imati ovaj element.

QR kôd se, poput „većeg rođaka“ koga viđate na svakom fiskalnom računu, čita skeniranjem kamerom mobilnog telefona ili tableta.

Međutim, za razliku od QR kôdova na fiskalnim računima, naš QR kôd je savršeno lako čitljiv!

Da biste „skenirali“ QR kôd najčešće je potrebno samo da uključite kameru uređaja i uperite je u QR kôd, nakon čega će na ekranu početi da se prikazuje video poruka Deda Mraza ili će se očitati Biometrijski elektronski sertifikat (u zavisnosti kog je tipa dotični QR kôd.

Izuzetno, na nekim uređajima (naročito na starijim modelima) je potrebno instalirati besplatnu aplikaciju „Čitač QR kodova“ da bi skeniranje QR kôda bilo uspešno.

Takođe, možete da se poslužite i aplikacijom Viber koja u sebi ima ugrađen čitač QR kodova do koga ćete doći klikom na …/tri tačke „JOŠ“ u donjem desnom uglu, a zatim na ikonicu QR kôda u gornjem desnom uglu ekrana.
Greb-greb sticker

QR kôd za Biometrijski elektronski sertifikat je „sakriven“ ispod „greb-greb“ nalepnice koju morate da sastružete noktom ili, još bolje, kovanim novčićem.

Svrha grebanja „greb-greb“ stickera (i skeniranja/ dekodiranja QR kôda) jeste zabava za dete te ga pustite da u tome uživa. 


NFC tag nalepnica

Napomena: NFC tag nalepnicu će imati samo pisma uz koje je naručen Dodatni paket usluga među kojima se nalazi i „Biometrijski digitalni sertifikat“.

„Digitalni sertifikat“ je svojevrsni „zeleni pasoš“ tj. „biometrijski“ digitalnni dokument koji garantuje da ste bili dobro dete! :)

Da bi se vaš tj. detetov Digitalni sertifikat učitao na ekranu Vašeg mobilnog uređaja, potrebno je da u podešavanjima, ako već nije, uključite NFC (#onokad povučete prstom s vrha ekrana na dole pa „iskoče“ opcije za Wi-fi, Bluetooth, Avionski režim…, e, tu se nalazi i NFC koji treba da bude aktivan/uključen).

Tada je dovoljno samo da poleđinu telefona prislonite na NFC tag nalepnicu i „čarolija“ će početi.Dok iščitate sve informacije iz Digitalnog sertifikata, potrošićete dosta vremena na zanimljiv, uzbudljiv i kreativan način! Uživajte! (i ne nervirajte se ako Vam ne „upali“ iz prve :) Svrha NFC-a je, opet, zabava, učenje i upoznavanje dece s tehnologijom koja če, svakako, u mnogim domenima, biti deo njihove (a i Vaše) budućnosti.

da ne bude zabune: Biometrijskom digitalnom sertifikatu možete da pristupite na dva načina: Očitavanjem NFC/RFID čipa ili skeniranjem QR kôda skrivenog ispod greb-greb nalepnice (u slučaju da Vam neki od načina očitavanja ne pođe za rukom)
Password decoder

Napomena: Password decoder se dobija samo uz pisma uz koja je naručen „dodatni paket usluga“

Ako ste mislili da „dekodiranjem“ NFC tag-a ili skeniranjem QR kôda „rešavate problem“, grdno ste se prevarili :) Sledi „unesi šifru“ a šifra je optičkom iluzijom „sakrivena“ na nalepnici koju ćete pronaći negde na pismu Deda Mraza. Šta piše na nalepnici (a piše tajna šifra) nećete moći da pročitate „golim okom“ već samo uz pomoć „pasword decodera“ koji dobijate uz pismo (u koverti). 

Kako se koristi „Password decoder“, stoji u uputstvu koje ga prati.

Zabavite se razotkrivajući optičku iluziju!
Suvi žig

(sadrži ga svako pismo)

Suvi žig je senzorni element koji ćete negde na pismu (obično je sa desne strane) napipati prstima ili (malo teže) uočiti očima. To je „živi dokaz“ da se radi o originalnom pismu pravog Deda Mraza! :)

Biće vam to interesantan detalj, a zanimljivo je protumačiti njegov sadržaj (stilizovana novogodišnja jelka).

Hologram

(sadrži ga svako pismo)

Hologram je još jedan vizuelni detalj koji krasi naše i Vaše pismo Deda Mraza čini lepim i neobičnim. To je opštepoznat zaštitni element koji svakom dokumentu daje notu ozbiljnosti, originalnosti i ekskluzivnosti.

Embosirana zlatna vinjeta 

(sadrži je svako pismo)

Ovo je samo jedan lep ukras na pismu koji ima blagu 3D formu i neobično sija. Svrha mu je da stvori neku vrstu asocijacije na stara vremena kada su se ovako „žigosala“ stara dokumenta poput povelja, dekreta i sl. Nalazi se na poleđini Deda Mrazovog pisma (zato što na prednjem delu nema dovoljno mesta), zauzima relativno veliku površinu i Deda Mrazovo pismo čini vrdnim, retkim i skupocenim. Zahvaljujući, između ostalih, i ovom detalju, nikome nikad neće pasti na pamet da ovo Deda Mrazovo pismo tretira tek kao običan list papira ili da ga baci.

Nalepnica „Mirisna pošta“

(sadrži je svako pismo tj. koverta)

Ovo je još jedan senzorni element koji „provocira“ vaše čulo mirisa evocirajući uspomene na detinjstvo (kod roditelja) a kod dece kreirajući slično. U pitanju je veoma posebna mirisna nota sa akordima marcipana, cimeta, pomoranže, karanfilića… drugim rečima „mirisna nota „Christmas“. 

Tehnički, koristimo posebnu tehnologiju mirisne štampe kontrolisanog porekla čiji parfemski sastojci imaju prateći bezbedonosni list i IFRA sertifikat što, prostim rečima rečeno, znači da je miris bezbedan i neškodljiv za zdravlje.

Taksene markice

(ima ih svako pismo tj. koverta)

Zanimljiv detalj na poleđini koverte: Dve taksene marke od 12 i 26 funti, a na kojima se nalaze vizuelni prikazi / ilustracije Deda Mraza i (srpskog) Božić Bate u viktorijanskom stilu. Znamo da će vam ovaj drugi biti naročito interesantan! To je Deda Mraz, onakav kakvog su ga znale detetove prabake i pradeke :)

Poštanska markica i žig Pošte Severnog pola

(imaju ih sva pismo tj. koverte) ali u punom smislu imaju ih samo pisma naručena brzom poštom kao opcijom dostave pošiljke.


Dakle, ukoliko naručite pismo koje će Vam biti dostavljeno klasičnom ili preporučenom poštom, pismo će imati prigodnu poštansku markicu (sa sneškom belićem) ali s natpisom „Poštarina plaćena kod pošte 11111 Beograd“ te sa dva pečata: Pošte Severnog pola i Pošte Srbije – tako mora! Međutim, ukoliko odaberete nešto skuplju opciju dostave brzom poštom, ili ukoliko uz pismo naručite i „dodatni paket usluga“ (čak i ako je dostava običnom poštom), sadržaj Vaše pošiljke stiže u zaštitnoj omotnici koju, kada raspakujete, nemate tragove i pečate nacionalne Poštanske kompanije.

Važno je da naglasimo ne koristimo klasične (redovne) poštanske markice (one s likom Mileve Ajnštajn koje su trenutno u opticaju).

Aurora - video QR kôd

(sadrži ga svako pismo)

Deda Mraz u svakom svom pismu opisuje neke detalje sa Severnog pola i iz svog sela te uvek spomene prelepe Aurore Borealis za koje mnoga deca ne znaju šta su, u stvari!

Deda Mraz je to taktički uradio tako da ih najpre zainteresuje, a potom ih nauči i predstavi ih u kratkom edukativnom videu do koga dolazite skeniranjem crvenog QR koda u footer-u (podnožju) pisma.
Pečati Deda Mraza i Severnog pola

Pismo Deda Mraza ima mnogo "dimenzija", a jedna od njih je administrativno-birokratska. I zaista, Deda Mrazovo pismo ima "taj neki šmek" gde se da zaključiti da nije on sam, tek presavio tabak 'artije, i umočio pero u mastilo... Vidi se da je za to zaslužna čitava "armija" vilenjaka i patuljaka iz Pošte Deda Mraza! Koliko god pismo izgledalo "vintage" i "retro" (stil jako bizak viktorijanskom), istovremeno je ono jako savremeno zahvaljujući svim tim vidžetima tipa QR, NFC i sl. ali, tu su i tradicionalni pečati koji se umaču u mastilo. Ima ih bar po jedan sa svake strane pisma. Važno je naglasiti da su to pravi pečati tj. da nisu odštampani na memorandumu, zajedno sa ilustracijom što se jasn vidi z njihove blage nesavršenosti.
Potpisi Deda Mraza

I ovde smo nastavili sa "preterivanjem" :)

Svako pismo ima čak dva tipa potpisa: Svojeručni i biometrijsko-digitalni, a svojeručni je zaista svojeručni Deda Mrazov potpis ispisan rukom, zelenim mastilom (da bi izgledao što svečanije). Deda Mraz se, inače, uvek potpisuje i na srpskom, na ćirilici, i na engleskom (verzija "Santa Claus"). 

Što se tiče Biometrijsko-digitalnog potpisa, on je faksimiliziran na papiru i identičan je onom na digitalnom sertifikatu koji dobijate u sklopu usluge "Dodatni paket usluga", a sastoji se od biomereijskog MRZ (machine-readable zone) enkodiranog teksta i skenom otiska Deda Mrazovog kažiprsta. Zaključak

Zaista smo se potrudili: i maštom, i kreativnošću, i radom! Sve ovo smo sami smislili, kreirali i zaštitili! Sami smo dizajnirali sve elemente pisma, sami smo pisali scenarije za video poruke, sami ih snimali, sami kreirali i šili kostime (uz pomoć jedne naše mame, krojačice), sami ih montirali, sami smo sve programirali... Sami smo čak kreirali i mirisnu notu za miris kojim mirišu naše koverte!


Mi smo mali tim sastavljen od jednog maštovitog grafičkog dizajnera i ilustratora, jednog genijalnog programera, jednog besprekornog organizatora (poslova, snimanja, čega god), jednog pravog-pravcatog Deda Mraza, dva finansijska eksperta koji se brinu o troškovima, zaradama, porezima... Mi smo istovremeno i glumci i statisti u video porukama, a vilenjaci su naša deca.

Deo naše ekipe sa mašinovođom Šarganske osmice na snimanju jednog od naših videa


Vredno radimo na pripremi svake naredne sezone već od 10. januara, pa sve do 01. novembra kada, potpuno spremni, preuzimamo uloge operatera i odrađujemo sve vaše narudžbine, javljamo vam se na telefon, odgovaramo na vaše mejlove... Tako funkcioniše ovaj naš mali svet.


Tek da znate, ništa nije "na klik" i ništa nije lokalizovana verzija nekog globalnog sistema za koju se, eto, uzme franšiza i ne misli ni o čemu. Naprotiv: od nas se uzimaju franšize za druga tržišta, a ni jedan pokušaj kopiranja modela našeg oslovanja, a bilo ih je onoliko, nije uspeo i to iz samo jednog-jedinog razloga: Mora da se mnooogo radi i da se bude jaaaako posvećen, a ne da se kradu tuđe fore! ;)

Ovo nam je već deseta godina/sezona kako radimo ovaj posao, a zadovoljni i prezadovoljni korisnici naših usluga nam svoje poverenje ukazuju iz godine u godinu. Mnoga deca koja su nekad dobila naša pisma su već momci i devojke i odavno ne veruju u Deda Mraza, ali im roditelji i dalje naručuju Deda Mrazova pisma (to su ona pisma "za veliku decu i odrasle", koja imaju duhovitu notu i dokaz da Deda Mraz ipak postoji. Dokaz i matematičku računicu koju još nikad niko nije uspeo da ospori) :)